HAKKIMIZDA
Aliba'ların Örnek Çiftliği...
Otomotiv sektörünün duayeni ve Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan'ın Yenişehir'deki çiftliği, ünlü “manda kaymağı”nı “Aliba” markasıyla canlandırıyor. Çiftlik, kendi enerjisini üretmesi ve en yeni teknolojileriyle bölgeye örnek bir çiftlik.
Orhan Holding İmzası…
Otomotiv yan sanayi deyince akla ilk gelen isimlerden birisi olan İbrahim Orhan'ın memleketi Yenişehir'de kurduğu çiftlik, Yenişehir'in ünlü “manda kaymağı”nda “Aliba” markasını yarattı. “Orhan Tarım”, kendi enerjisini kendisi üretmesi, sığır ve manda yetiştirmede kullanılan teknolojiler ile meyve bahçeleri açısından da bölgede örnek bir çiftlik durumunda.
İbrahim Orhan yaşamını otomotive adayan bir isim. Ancak 4 kıta, 15 ülke, 31 fabrika ve 5 teknik merkez fabrikalarını profesyonellere devreden Orhan, artık günlerinin çoğunu doğduğu köye yakın bir yerde 2 bin 800 dönüm arazi üzerinde kurduğu çiftlikte geçiriyor.
“Aliba” Markası Nereden Geliyor?
Kurucumuz İbrahim Orhan’ın ifadeleriyle,
“Köydeki ailelerin her birinin bir lakabı vardı. Soyadı Kanunu çıkana kadar bu lakaplar devam etti. Ama Soyadı Kanunu olsa da köyde hala aynı isimler sürüyor. Bizim lakabımız da 'Alibalar'... Aslında 'Ali Babalar'mış. Söylene söylene 'Aliba' olmuş... Bizim köydeki soyadımız... Bana 'Alibaların İbraam' derlerdi.”
Aliba Yatırımı…
Yaklaşık 1 Milyon Dolar yatırımla kurulan çiftlik “Doğanın Tazeliği, Çiftliğin Lezzeti” sloganıyla doğal, taze ve günlük ürünler üretiyor. Sunulan efsane manda yoğurdu ve kaymakla büyük ilgi görüyor.
2 bin 500 dönüm arazi 2004'e kadar salt ekilip biçilirken, 2004'te Orhan Tarım firması kuruluyor. Hayvancılığa dönüşün nedeni, arazinin hayvancılık için çok verimli kullanılması. Beslenen hayvanların yiyeceği kaba yemin tamamını çiftlik tarafından üretiliyor.
Arazide 2 bin kiraz, 2 bin armut . Yılda yaklaşık, 200 ton armut, 40 ton kiraz, 20 ton elde ediliyor. Yeni kurulan 8 bin ağaçlık ceviz bahçesinden elde edilen ürünler raflarda yerini almış durumda.
Hayvancılık önce yerli hayvanları toplamakla başlıyor. Piyasadan 27 simental, 50 civarında holstein inekle atılıyor ilk adım. Ancak 2010'da yurt içinde toplanan gebe düvelerin yeterli olmayacağına karar veriliyor. Mevcut hayvanların tamamını elden çıkarılması kararlaştırılıyor. Aranan verimli sığırları Avrupa'da bulunuyor. Macaristan'dan 300 baş holstein, Avusturya'dan da 100 baş simental gebe düve getiriliyor çiftliğe. En son sistem sağım, barınma, beslenme, yemleme ve sürü bakımı sistemi kuruluyor.
Çiftlik Mevcudu ve Kapasitesi…
Halen 250'si sağmal olmak üzere toplam 600 baş civarında sığır besleniyor. Toplam çalışan sayısı 30. Çiftlikte elde edilen günlük 6,5-7 ton inek sütü ise çiğ süt olarak satılıyor.
Aliba’dan Manda Hassasiyeti…
Manda, köylerde bir dönem sığır kadar yaygındı. Ancak özellikle son 50 senedir manda sayısı hızla azaldı; lezzetli manda peynirleri, yağlı manda sütü, kıvamlı manda kaymağı ve neredeyse bıçakla kesilecek koyulukta manda yoğurtları da adeta efsane oldu.
Kurucumuz İbrahim Orhan, köylerde manda aradığı dönemi anlatıyor,
“Bursa Yenişehir'in unutulmuş tatları, kaybolan değerlerinin yeniden canlandırılmasını amaçladık. Fakat baktık ki, koca Yenişehir'de, çocukluğumdan beri bildiğim köylerde, manda yok. Mandadan inekten öyle fazla para kazanılmaz. Yenişehir'liler keşke bizim balaklar (manda yavrusu) olduğu zaman dişilerinden vs. alıp ahırlarına bağlasalar... Eskiden Yenişehir tarım yeriydi. Pek çok evde manda vardı. Öylesi bence rantable olurdu. Ama bakan yok. Mandaların süt verimi ortalaması 2,5 litre Türkiye'de. Yatırım yapıyorsun. Araştırdık, kaynağı İtalya'da. İtalya'dan almaya karar verdik. Bir heyetle gittik, hayvanları seçtik. Heyetin içinde devletin, bakanlığın adamları var. Ziraat mühendisi, zooteknik görevlileri var...”
Dünya Lezzetleri ve İtalyan Ustalar...
Çiftliğimizde, şu anda 52'si anaç olmak üzere 115 manda bulunuyor. Mandalar da sığırlar gibi açık besi barınağında yer alıyor. Mandalar için özel bir süt sağım ünitesi var ve burada sağılan süt, çiftlik bünyesinde kurulan mandırada günlük işleniyor.
Modern tesisimizde, manda yoğurdu ve manda kaymağının yanı sıra, sığır sütünden çeşitli peynirler üretiliyor. Peynir dediğimizde, Orhan Tarım olarak burada da bir farkımız var. Dünya lezzetinin kalitesini yakalamak için, İtalya'dan gelen peynir ustalarımız çiftliğimizde özenle çalışıyor.
Mozzarella’nın ve Burrata’nın Adresi Aliba..
Dünya mutfağının özel lezzetlerinden Mozzarella ve Burrata ile birlikte, manda ve inek örgü peynirleri, sepet peyniri ve klasik peynir çeşitleri ile tam bir peynir şöleni Aliba Çiftliği’nden sofralara ulaşıyor.
Kendi Kendine Yeten Özel Çiftlik…
Aliba Çiftliğinde yer alan güneş paneli sayısı arttırılıyor.
Ayrıca hayvan gübresinden elde edilecek metan gazından elektrik üretilmesi planlanıyor. Çiftliğimizde çatılarda 1500 metrekare panel döşenmiş durumda ve çiftliğimiz kendi kullandığı elektriği üretir duruma gelmiştir.
Web: www.alibaciftligi.com
Tel: 0 530 221 73 23
Mail: info@alibaciftligi.com